Wat kost een scheiding? Dit vraagt menig man of vrouw zich af wanneer onderling besloten wordt om uit elkaar te gaan. Uiteraard is scheiden niet hetgeen waar je samen ooit voor getekend hebt, maar onverhoopt kunnen er tal van redenen zijn waardoor je alsnog deze keuze maakt. Een scheiding organiseren vergt enkele voorbereidingen.
Wat kost een scheiding eigenlijk zodra je de nodige zaken hebt geregeld? Dit hangt er o.a. van af of je een of twee advocaten in de arm neemt om de scheiding te begeleiden. Deze advocaat is nodig om jullie juridische banden te ontbinden.
De kosten van een advocaat wordt bepaald door het type advocaat en zijn ervaring. Bij onvoldoende financieel vermogen en onder vastgestelde eisen is het bijvoorbeeld mogelijk om een advocaat van onvermogen aan te nemen.
Wat te doen bij scheiding van partner?
Wel of niet scheiden? Dat is de vraag die je uiteindelijk samen zult moeten beantwoorden. Zodra je deze positief beantwoord hebt, rijst de vraag wat te doen bij scheiding van je partner? Het antwoord is omvangrijk omdat een huwelijk of geregistreerd partnerschap nogal wat voeten in de aarde heeft.
In de basis wordt er immers niet vanuit gegaan dan men in de toekomst gaat scheiden. Uiteraard wordt hier wel rekening mee gehouden en zijn er procedures opgesteld.
Hieronder vind je een lijst van punten die je dient te doorlopen bij wat te doen bij scheiding. Deze punten bepaal je samen met je partner en advocaat:
- onderzoek hoe jullie huwelijk juridisch is vastgelegd
- hef jullie gezamenlijke rekeningen op na verdeling
- bepaal de hoogte van de partneralimentatie
- overweeg hoe je bezittingen en schulden verdeeld
- informeer de pensioenverstrekkers van beide partners
- leg een echtscheidingsconvenant aan en noteer alles hierin
- informeer hypotheekverstrekker bij bezit van eigen huis
- is er sprake van het betalen van kinderalimentatie?
- contact de belastingdienst over veranderingen in aangifte
- onderzoek het recht op (nieuwe) toeslagen per persoon
- wat wordt eventueel een toekomstig ouderschapsplan?
- begroot jouw nieuwe individuele financiële situatie
- hoe wordt jullie inkomen verdeeld na scheiding?
Scheiden en schulden met bkr
Scheiden en schulden hebben in het proces komt regelmatig voor. Wanneer je samen op een normale wijze in het huwelijk treedt, deel je vanaf dat moment elkaars bezittingen en schulden. Dit wordt ook wel trouwen in gemeenschap van goederen genoemd.
Heeft een van de partners schulden voordat het huwelijk wordt voltrokken, dan worden deze schulden met de andere partner gedeeld. Veel mensen zijn zich hier niet voldoende van bewust. Het komt dan ook vaak als een verrassing wanneer ze ontdekken dat ze de schulden van hun partner deels hebben overgenomen.
Wil je niet betrokken worden in de schulden en de eventuele bkr registratie van jouw toekomstige huwelijkspartner? Dan zul je moeten trouwen onder huwelijkse voorwaarden. In deze voorwaarden kun je vervolgens laten opnemen wat je wel en niet met elkaar deelt.
Scheiden en schulden hebben is geen prettige bijkomstigheid. Hulp bij scheiden kan gelukkig uitkomst bieden. Wel of niet scheiden op een specifiek moment in het jaar kan een optie zijn om te overwegen. Scheiden wanneer alle schulden zijn afgelost kan namelijk fiscaal interessant zijn.
Hoe lang duurt een scheiding precies?
Besluit je samen om te gaan scheiden dan moet je samen met een advocaat het een en ander gaan regelen. Meestal wil je er snel vanaf zijn. Maar hoe lang duurt een scheiding precies? Dit ligt er helemaal aan hoe jullie de scheiding aanpakken.
Nemen jullie individueel een eigen advocaat in de arm? Dan kan het afhankelijk van de procedure die jullie afzonderlijk gaan volgen lang of kort duren. Ook de verzoeken die de twee advocaten aan de rechtbank gaan doen, hebben invloed op de duur van de scheiding. In moeilijke gevallen kan het zo meer dan een jaar duren.
Wil je snel scheiden en heb je niet veel zaken om te onderhandelen? Dan is het raadzaam om een en dezelfde advocaat te nemen. Deze zal het proces aanzienlijk versnellen. Zonder teveel obstakels kunnen jullie binnen enkele weken juridisch van elkaar gescheiden zijn.
Wat kost een scheiding als je maar een advocaat hebt aangenomen? In ieder geval een stuk minder dan bij twee advocaten. De kosten van een advocaat kunnen nogal uiteenlopen en wordt mede bepaald door jouw vermogen en het type advocaat dat je aanneemt.
De uurprijs van advocaten begint rond de 100 euro. Hoe meer ervaring en specialisme de advocaat in huis heeft, hoe duurder. Een uurprijs van 400 a 500 euro is zeker niet ongebruikelijk. Je kunt je al voorstellen hoe de kosten oplopen wanneer je twee advocaten inhuurt. Hou hier dus rekening mee.
Meer informatie over de wijze waarop advocaten hun uurprijs berekenen kun je vinden op de website van Nederlandse Orde van Advocaten.
Huis verkopen bij scheiding
Willen jullie je huis verkopen bij scheiding? Jullie zijn niet de enige. Huizen worden veelal op twee salarissen gekocht waardoor bij scheiding de maandelijkse lasten niet meer te dragen zijn door een enkele persoon. Logisch, en eigenlijk wil je dat ook niet, mocht je het wellicht toch kunnen.
Een huis zit na een scheiding vol herinneringen. Het is maar de vraag of je hier continue mee geconfronteerd wilt worden. Dit kan dus een goede rede zijn om het huis te koop te zetten.
Wat kost een scheiding wanneer je je huis verkoopt? Iedere situatie is anders. Om de procedure van verkoop zonder problemen te doorlopen kan een echtscheidingsspecialist uitkomst bieden. Deze persoon fungeert deels als mediator en geeft inzicht in een emotioneel moeilijke periode. Ze geven je de welkome juridische hulp bij de echtscheiding, en zorgen voor het overzicht dat je zelf soms kan kwijtraken.
Een huis verkopen bij scheiding kan vlot verlopen wanneer het huis op naam van een van de partners staat, zonder dat je in gemeenschap van goederen getrouwd bent. Is dit laatste wel het geval? De waarde van jullie huis moet dan verdeeld worden over twee personen.
Indien het huis ooit met vermogen van een van de partners is gekocht, kan dit voor strubbelingen zorgen. De ander kan een deel opeisen, of juist niet. Eerlijkheidshalve wordt het huis verkocht en verdeeld door tweeën.
Verkoop je jullie huis met overwaarde, dan is dat natuurlijk mooi meegenomen. Verkoop je jullie huis met groot verlies, dan is dat een flinke domper op de al eindigende relatie. Hoe gaan jullie samen de overgebleven restschulden betalen? Een mediator kan helpen bij het opstellen van een overeenkomst.
Besluit een van de twee partners in het huis te blijven wonen, dan kan de blijvende partner de ander uitkopen door een extra lening af te sluiten.
Hulp bij echtscheiding biedt overzicht en steun
Hebben jullie antwoord gegeven op de vraag wel of niet scheiden? Dan breekt en waarschijnlijk een emotioneel pittige periode aan. Een echtscheiding is niet altijd even prettig om te doorlopen. Als de spanningen binnen de relatie hoog zijn en je moeilijk door een deur kan, is het raadzaam om hulp bij echtscheiding in te roepen.
Een echtscheidingsbemiddelaar kan jullie samen op weg helpen om belangrijke zaken zorgvuldig te regelen voor een nieuwe en stabiele toekomst. Het wel of niet hebben van kinderen speelt hierin een grote rol. Een omgangsregeling en bepaling van alimentatie wordt besproken.
Hulp bij echtscheiding gaat gepaard met kosten die tot een paar honderd euro kunnen oplopen. Dit bedrag is afhankelijk van jullie persoonlijke situatie. Zijn er veel verschillende bezittingen onderdeel van jullie huwelijk? Horen hier wel of niet schulden bij? Dan kan een scheidingscoach of mediator verlichting bieden op het gebied van juridische zaken. Dit bedrag is in dat geval dan ook goed gespendeerd.
The post Wat kost een scheiding tegenwoordig? appeared first on Bankr.