Een advocaat van onvermogen aanvragen kan om verschillende redenen voorkomen. Allereerst is het belangrijk om volledig te begrijpen wat een advocaat van onvermogen precies is. Wie komt er eigenlijk in aanmerking voor deze vorm van rechtshulp, die ook wel bekend staat als de pro deo advocaat? Iedereen denkt er namelijk wel eens over na om een advocaat in de arm te nemen.
Maar verkeer je in een situatie waarin je onmogelijk zonder advocaat verder kunt en ben je niet in staat om zelf de kosten van een advocaat te dragen? Dan kun je in aanmerking komen voor deze vorm van gesubsidieerde rechtsbijstand. Hier zijn uiteraard strikte eisen aan verbonden. Of jij voldoet aan deze eisen hangt helemaal af van jou persoonlijke situatie. Een registratie bij het bkr kan van invloed zijn op de toewijzing van deze advocaat.
Wat is een advocaat van onvermogen?
Burgers die onder een door de overheid vastgestelde inkomens- en vermogensgrens zitten, kunnen aanspraak doen op een advocaat van onvermogen. In de volksmond staat deze advocaat ook wel te boek als pro deo advocaat. Jouw ‘onvermogen’ om een advocaat te kunnen financieren, moet van tevoren eerst bewezen worden alvorens je hiervoor in aanmerking wilt komen.
Deze advocaat wordt vervolgens voor een deel door de overheid gesubsidieerd. Jij als burger betaalt wel een eigen bijdrage die afhankelijk is van jouw jaarlijkse inkomen en vermogen (excl. eigen huis). Deze verschilt natuurlijk of je alleenstaand of samenwonend bent.
Op deze site vind je de meest actuele tarieven die gelden vanaf 1 januari 2015. Bij zaken waar emoties een rol spelen en een omgang in de toekomst wenselijk is, kan het verstandiger zijn om een zogenaamde mediator in te schakelen. De tarieven voor deze hulp vind je ook terug via genoemde link hierboven.
No cure no pay advocaat aanvragen
Wil je een no cure no pay advocaat aanvragen? Dan is dat sinds 1 januari 2014 alleen mogelijk voor letselschadezaken en overlijdensschadezaken. Zit je met een ander type zaak, dan kom je voor een lastig parket te staan. Dit is namelijk nagenoeg onmogelijk omdat dit volgens de de beroepsregels van de advocatuur niet is toegestaan. We kunnen het ons natuurlijk wel voorstellen dat je hiernaar op zoek gaat. Je betaald immers geen cent aan je advocaat totdat deze je zaak wint.
Ook regeringspartijen PvdA en VVD praten al langer om deze in beginsel ‘gratis advocaat’ leven in te roepen. Vooral de civiele rechtszaken die consumenten aangaan zullen hier de boventoon gaan voeren. Op deze wijze wordt het een stuk laagdrempeliger voor de consument om een oneerlijke zaak aan de kaak te stellen en voor de rechter te brengen.
Tot op heden is er geen wetsverandering geweest en wordt er nog op kleine schaal geëxperimenteerd. Een no cure no pay advocaat kun je dus vooralsnog niet voor alle soorten zaken aanvragen. Er bestaat wel een reële kans dat er op termijn een nieuwe vorm zal worden geïntroduceerd die werkt onder het mom van ‘geen winst, geen kosten’ waar je een hoger uurtarief betaalt.
Bij no cure no pay is het principe altijd geweest dat je een percentage van het geclaimde bedrag moest afstaan aan de advocaat die jouw zaak voor jou heeft gewonnen.
Bureau voor rechtshulp raadplegen
Veel mensen zijn tegenwoordig op zoek naar het bureau voor rechtshulp. Dit bureau is in de jaren 70 opgezet en had over het hele land vestigingen. Het bureau voor rechtshulp is begin deze eeuw overgegaan in het Juridisch Loket. Dit loket zet de consument centraal, net zoals het bureau voor rechtshulp ooit heeft gedaan.
Onderwerpen als arbeidsrecht, familierecht, huurrecht, sociale verzekeringsrecht en meer staan hoog op de agenda. Als consument kun je hier terecht om jouw probleem voor te dragen. Dit kan telefonisch, via email of door een afspraak te maken op een van de landelijke kantoren.
Verder kun je op de website van het Juridisch Loket heel veel waardevolle informatie vinden over tal van onderwerpen die jou als burger kunnen aangaan. Je vindt er ook handige voorbeeldbrieven die je met een druk op de knop kunt downloaden. Denk aan brieven om een bezwaarschrift in te dienen m.b.t. bovengenoemde onderwerpen.
Hoewel het Juridisch Loket zelf geen advocaten in huis heeft kunnen ze wel een advocaat van onvermogen voor je aanwijzen. Mocht jou zaak minder omvangrijk zijn? Dan kan een medewerker van het loket jou tot maximaal een uur helpen bij het voorbereiden van jouw zaak. Duurt het veel langer dan zal een advocaat worden voorgesteld om het gehele traject te begeleiden.
Een gratis advocaat, bestaat dat?
Ben je erover uit dat je op zeker met een advocaat verder wilt, dan ben je natuurlijk benieuwd naar de kosten. Wat kost een advocaat eigenlijk? Op deze vraag kan geen eenduidig antwoord worden gegeven.
We kunnen in ieder geval wel met zekerheid stellen dat een volledig gratis advocaat niet bestaat. Mocht dit toch als zodanig worden gecommuniceerd, dan kun je ervan uit gaan dat minstens een eigen bijdrage verplicht is. Deze bijdrage is eenmalig en verschilt per type zaak die je wilt aanspannen.
De kosten van een advocaat kunnen wel aanzienlijk laag liggen wanneer jouw inkomen ook laag is. Zit je bij aanvraag al minstens twee jaar (het peiljaar) onder een bepaalde inkomensgrens, dan kan jou een advocaat van onvermogen worden toegewezen. Je komt dan in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Deze wordt door de Raad van Rechtsbijstand bepaald die via de Belastingdienst jou gegevens verkrijgt.
Geschillencommissie BKR inschakelen
Sta je verkeerd geregistreerd bij het BKR en lig je overhoop met jouw kredietverstrekker? Dan kan Geschillencommissie BKR uitkomst bieden. Ook kun je een advocaat vragen om je hiermee verder te helpen. Burgers met een negatieve bkr registratie kunnen ook in de zeer onwenselijke situatie terecht komen waarin ze rechtsbijstand nodig hebben. In dat geval is hun eigen vermogen en inkomen zodanig laag dat een advocaat van onvermogen aanvragen uitkomst kan bieden om gelijk te halen.
Het is dus zeker mogelijk om een goedkope advocaat in te huren, mits je zelf weinig inkomsten hebt. Een bewijs of verklaring van onvermogen is hiervoor verplicht. Alleen wordt deze term niet meer gebruikt en heet dit nu een ViValt-verklaring. Deze kun je bij je advocaat of rechtsbijstandverlener opvragen.
The post Advocaat van onvermogen of pro deo advocaat appeared first on Bankr.