Quantcast
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Echtscheidingsconvenant voorbeeld opstellen

Met een echtscheidingsconvenant voorbeeld kun je een gedegen start maken alvorens je met een notaris of advocaat om de tafel zit. Een scheiding regelen verloopt mede hierdoor een stuk vlotter. Maar waarom zou je uberhaupt zo’n convenant moeten opmaken? Hoeveel kost deze hulp bij scheiding precies? En wie hoe kom ik aan een echtscheidingsconvenant voorbeeld? Op deze en veel meer vragen geven we in dit artikel zo goed mogelijk antwoord.

Kiezen voor een echtscheiding is een ingrijpende keuze. Van het moment dat jullie elkaar het jawoord hebben gegeven is er veel gebeurd. Naast de mooie momenten zijn er helaas momenten geweest die een van jullie, of misschien wel beide, aan het twijfelen heeft gebracht.

Bij elkaar opgeteld is de som dusdanig dat jullie samen geconcludeerd hebben om uit elkaar te gaan. Indien het een gezamenlijk besluit is, is het wellicht niet perse nodig om een echtscheidingsconvenant op te stellen. Desondanks kan het zeker geen kwaad en geeft het eerder meer houvast.

Komt de aanvraag tot scheiden maar van een van de twee partners? Dan kan een echtscheidingsconvenant model als goede basis dienen om nader tot elkaar te komen. Scheiden is over het algemeen een emotioneel beladen gebeurtenis waarin het vaak vervelend is om nuchter te moeten nadenken over andere ingewikkelde zaken. Met name wanneer kinderen of hoge schulden door leningen onderdeel zijn van het huwelijk, doe je er juist verstandig aan om een convenant echtscheiding voorbeeld te gebruiken.

Wat is een echtscheidingsconvenant?

Een echtscheidingsconvenant is een overeenkomst tussen jouw en je partner. Deze kun je opmaken wanneer je een echtscheidingsprocedure in wilt gaan. Alvorens deze overeenkomst op te stellen, bespreek je samen uiteenlopende materiële en immateriële onderwerpen die onderdeel zijn van jullie te ontbinden huwelijk. Over deze onderwerpen moeten jullie idealiter samen een besluit nemen. Ben je getrouwd onder huwelijkse voorwaarden? Dan pak je die er eerst bij en bekijk je wat hierin al is overeengekomen.

Nadat je tot overeenstemming bent gekomen, is het zaak dat een advocaat of notaris de overeenkomst officieel maakt en samen met jullie een verzoek tot echtscheiding indient bij de rechtbank. Omdat beide partners de overeenkomst hebben ondertekend wordt er verwacht dat ieder zich aan de opgestelde voorwaarden houdt.

Zelf een echtscheidingsconvenant voorbeeld opstellen

Zelf een echtscheidingsconvenant voorbeeld opstellen is een volwassen initiatief dat je als partner kan nemen. Hiermee geef je aan serieus te zijn, maar ook dat je er samen uit wilt komen. Er is niets vervelender dan in een vechtscheiding terecht te komen. Houd dit scenario dan ook zo ver mogelijk bij je vandaan.

Voordat je start met het schrijven van het echtscheiding convenant begint, zet je eerst overzichtelijk uiteen welke elementen uit jullie huwelijk moeten worden opgenomen in het document. We hebben alvast enkele punten voor je op een rijtje gezet. Denk aan:

  • Verdeling inboedel: je bent beide voor de helft eigenaar van alle inboedel die jullie samen bezitten. Wie wil/krijgt de bank, de tafel, de stereo-installatie? Maak eerst een lijst van alle waardevolle inboedel, en verdeel deze later pas concreet. Met overzicht kom je namelijk sneller tot een eerlijke verdeling in het convenant.
  • Woning verkopen: wanneer je samen woont, zal iemand het huis gaan verlaten na de scheiding. Bespreek samen wie interesse heeft om in het huis te blijven wonen. Wil je beide verhuizen? Kom dan samen overeen over de verkoopsom van de woning. Wil een van de twee in de woning blijven? Dan moet hij/zij de ander wellicht uitkopen zodat de hypotheek te dragen is.
  • Schulden verdelen: wanneer je in gemeenschap van goederen bent getrouwd, deel je eventuele schulden met elkaar. Dit kan een bestaande schuld zijn uit het verleden of een schuld die ontstaan is nadat jullie huis met verlies is verkocht. Schulden worden in principe 50/50 verdeeld over de toekomstige ex-partners.
  • Vermogen verdelen: dezelfde 50/50 regel geldt voor het bezitten van vermogen. Staan er nog enkele duizenden euro’s te rentenieren op een gezamenlijke spaarrekening, of bezit een van beide nog winstgevende aandelen? Deze en meer liquide middelen worden ook verdeeld tijdens een echtscheiding.
  • Pensioenverdeling: na scheiding hebben beide partners het recht om de helft van elkaars ouderdomspensioen te ontvangen. Het gaat hier om het stuk pensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd. Niet het deel dat na de echtscheiding zal worden opgebouwd. Hetzelfde geldt voor het nabestaandenpensioen. Denk ook aan de vergeten pensioenen.
  • Partneralimentatie: wanneer een van beide partners op korte termijn nagenoeg geen vermogen kan opbouwen door het ontbreken van een baan (maar zich bv. voornamelijk op de opvoeding van de kinderen heeft gericht), kan besloten worden om partneralimentatie te betalen.

Ben je in gesprek geweest met je partner en ben je bereid om een eerste versie van het convenant op te stellen? Een voorbeeld echtscheidingsconvenant download je hier. Je kunt extra informatie toevoegen en gerust delen tekst verwijderen die niet van toepassing zijn op jullie persoonlijke situatie.

Ouderschapsplan voorbeeld download

Hebben jullie samen kinderen, dan is het van belang dat er ook een ouderschapsplan wordt opgesteld. Dit is verplicht en geeft inzicht in hoe de verzorging en de opvoeding wordt geregeld nadat jullie uit elkaar zijn gegaan. Je neemt hierin ook mee wie welke rekeningen betaalt, die bij de toekomstige opvoeding komen kijken.

Een voorbeeld ouderschapsplan download hier en helpt je op weg om samen een eerste document op te maken. Er wordt van jullie beide verwacht dat je je samen verantwoordelijk voelt voor het wel en wee van jullie kind(eren) na de scheiding. Soms is het moeilijk om een nuchter overzicht te bewaren tijdens het moeten nemen van cruciale beslissingen. Kom je er samen niet uit? Dan kun je eventueel een mediator om hulp vragen.

The post Echtscheidingsconvenant voorbeeld opstellen appeared first on Bankr.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 4